Humor, verdriet en verwarring: De vader

Voor het project Samen Dementievriendelijk stond ik gisteren in theater De Kom in Nieuwegein. Daar kwamen bezoekers voor de voorstelling De Vader. Samen met een collega gingen we in gesprek met de bezoekers om meer informatie te geven over het project, maar we stonden er vooral om naar de persoonlijke verhalen te luisteren. Een man waarvan zijn moeder in december was overleden en zijn vader zojuist de diagnose dementie had gekregen. En een ouder stel dat preventief bezig was door middel van kruiswoordpuzzels en sudoku’s: hoe aandoenlijk!

Maar uiteindelijk kwam iedereen (incl. wij) voor de voorstelling De Vader. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de woonkamer van André (Hans Croiset), een man die de ziekte van Alzheimer heeft. Of was het toch de woonkamer van zijn dochter Anne (Johanna ter Steege)? Anne vertelt haar vader dat ze gaat verhuizen naar Londen, maar wanneer hij hierover begint kijkt ze hem met grote vraagtekens aan: verhuizen naar Londen? Ik? En wanneer André rustig op de bank een boek leest komt er voor hem een vreemde man binnen: de partner van Anne waarmee zij al jaren samen is.

Kortom: een verhaal vol verwarring. Niet alleen voor André, maar ook voor ons als bezoeker. Wat is waar en wat speelt er alleen maar in de wereld van André? Een voorstelling waarin veel gelachen kan worden, maar vooral momenten heeft waar bezoekers elkaar troostend aanraken door een golf van herkenning.

Bekijk hier waar je de voorstelling nog kan zien.

Advertenties

2 gedachtes over “Humor, verdriet en verwarring: De vader

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s